Kommunikation |
Kommunikation i en grupps olika stadier |
Innehållsförteckning
Definitionen av en grupp och grupp och hur den byggs upp 3
En grupps olika stadier och kommunikationen i de olika stadierna 4
Kommunikation i en grupps olika stadier
Inledning
I såväl arbetslivet som privatlivet idag har tendenser börjat gå mer och mer mot att personer arbetar i grupp. Däremot anser jag att det är för lite information om vad en grupp är och hur en grupp arbetar. Därför kommer denna rapport att handla om definitionen av en grupp samt hur den fungerar. Varför det är så viktigt att skapa en bra sammanhållning i gruppen där medlemmarna är trygga i sin roll. Enligt "FIRO-modellen", som är en erkänd teori om gruppers förhållande till varandra, passerar den 3 olika stadier, Tillhöringsfasen, rollsökningsfasen och öppenhetsfasen. Jag anser att för att en grupp ska fungera så bra som möjligt och nå sitt mål på bästa möjliga sätt är det viktigt att alla medlemmar är medvetna om hur en grupp fungerar och hur man bör kommunicera i den. Rapporten kommer även ta upp en del hur en gruppledare bör agera och tänka på inför olika grupper.
Syfte
Syftet med rapporten är att ge en lättare förståelse för hur människor funkar i grupp och även hur man ska göra för att en grupp ska fungera så bra som möjligt.
frågeställningar
För att ge en tydligare bild av kommunikation tänkte jag använda mig av följande frågeställningar
- Vad är en grupp?
- Vilka olika stadier går en grupp igenom?
- Hur skapar man en bra grupp?
- Hur bör en ledare bete sig i en grupp?
- Hur kommunicerar människor i de olika stadierna i en grupp?
Metod och Material
För att nå syftet att skapa en lättare förståelse för hur människor funkar i grupp och hur en ledare ska hantera en grupp kommer den här rapporten beskriva vilka olika faser en grupp passerar och hur människor arbetar samt kommunicerar i dem. Som underlag för den här rapporten kommer jag att använda följande material, boken kommunikation skriven av Matts Dahlqvist, boken pedagogisk ledarskap skriven av Liselotte Ohlsson. Jag har även använt mig av internetsidan "FIRO-modellen: Olika steg i gruppens liv" på suntliv.se och även "FIRO-modellen" på slup.se
Avgränsningar
Rapporten kommer inte att ta upp problemlösningar i grupp
Avhandling
Definitionen av en grupp och grupp och hur den byggs upp
För att kunna besvara på frågeställningarna så måste det först specificeras vad en grupp är, hur den uppstår. En grupp brukar benämnas som flera människor med ett gemensamt intresse som är på väg mot ett gemensamt mål. Det kan vara alltifrån ett intresse för att tälja smörknivar till en politisk åsikt. När människor kommer ihop i en grupp och satsar mot ett gemensamt mål måste det finnas vissa regler som gäller. Vissa av reglerna är oskrivna men det är någonting som en grupp bör undvika. Främst för att en oskriven regel kanske inte uppfattas av alla, eftersom oskrivna regler oftast handlar om vad som en människa bör eller inte bör göra i en grupp och det är någonting som ofta kan skilja sig väldigt mycket mellan olika människor. Därför är det viktigt att när det kommer till att "bygga" grupper, det vill säga skapa en sammanhållning i gruppen för att få en bättre resa mot målet.
Om en grupp har en riktigt bra sammansättning så brukar det även hjälpa gruppen att få ut det bästa av alla medlemmar. Om man ska göra jämförelser på grupper som funkat bra och grupper som funkat mindre bra funkar svenska ishockeyn som ett bra exempel. Dels så kan man titta på förra årets elitserieresultat och ser att det laget med bäst spelare inte allt uppnådde bästa resultat, lag som Linköping HC och Frölunda som hade stjärnspelare på varje position hamnade tillslut på en sämre position än vad ett lag med spelare som hade mindre stjärnstatus men en bättre atmosfär i gruppen. Även det året Sverige vann både OS- och VM-guld hade inte Sverige bästa spelarna, men bästa laget(gruppen).
För att bygga ihop en grupp på bästa sätt behövs det en trygg atmosfär. Om inte gruppens medlemmar är trygga i den miljö de ska utvecklas i kommer inte heller gruppen att nå dess fulla potential som görs genom att genomgå de olika stadierna. Oavsett hur gruppens sammansättning ser ut så kan man med hjälp av insikt, en bra ledare och en öppen miljö nå toppen med begränsade resurser.
En sak som är viktigt att veta när det kommer till grupper är att det kommer konflikter, oavsett hur bra sammanhållning gruppen har eller hur bra atmosfär det finns i "rummet". Det viktiga handlar om hur du hanterar konflikten. En konflikt handlar om känslor kommer fram som inte längre kan förtryckas och när det då kommer fram är det viktigt att se till att konflikten hanteras och bägge sidorna känner sig nöjda med åtgärderna som är tagna för att förhindra att samma sak händer igen.
En grupps olika stadier och kommunikationen i de olika stadierna
Enligt FIRO(Fundamental Interpersonal Relations Orientation) går varje grupp igenom tre olika faser under sin utveckling. Will Schultz, amerikansk psykolog arbetade fram denna teori när han gjorde studier på amerikanska flottans gruppers effektivitet på stridsfartygen där han upptäckte att även om båtarna och utrustningarna på båtarna var lika, fungerade aldrig grupperna på samma sätt. Efter detta har hans tankar och upptäckter överförts till allmän gruppdynamik.
För att inte göra det här allt för avancerat tänker jag använda ett förenklat sätt att beskriva hans syn på grupper. Vad som även ska sägas är att en grupp påstås gå igenom dessa faser flera gånger per "livstid". De tre faserna som jag kommer att presentera är tillhörafasen, rollsökningsfasen och öppenhetsfasen. Det finns även olika övergångsfaser, konstlat gemyt och idyll. Grupperna går tillbaka till fas 1 när en medlem byts ut, och beroende på hur bra dynamiken är mellan resterande av medlemmarna desto fortare kommer gruppen till nästa steg.
Tillhöra-fasen
Det här är den första fasen i gruppen och handlar om att ingen vågar sticka ut. Gruppens medlemmar är nervösa och vågar inte göra det lilla extra för att någon ska tycka illa om en. Viljan att bli accepterad av andra medlemmarna är det viktigaste i det här stadiet. Man funderar även på om man verkligen vill tillhöra den här gruppen och vad den står för, vilka människor och individer som finns med i gruppen. Vem som man ska passa sig för och vem som kommer att bli den som man trivs bäst med. Kommunikationen mellan medlemmarna i den här fasen är trevande och tryckt. Problemet i den här fasen handlar om att folk inte vet hur man ska närma sig de andra. Eftersom man är så rädd för att inte bli accepterad för den man är så är rädslan att visa vem du egentligen är mycket överhängande.
Konstlat gemyt
Konstlat gemyt är övergångsfasen när gruppen är mellan tillhöra-fasen och öppenhetsfasen. Man kan säga att den här fasen är gruppens sätt att vila inför nästa fas, som är den mest energikrävande och även framförallt den jobbigaste fasen att gå igen för gruppen. Under den här fasen så är det viktigt för alla att vara positiva med tanke på känsligheten som kommer i en övergångsfas, det är lika lätt hänt att gruppen börjar om på tillhöra-fasen från början som att den tar nästa steg intill öppenhetsfasen. Deltagarna vill fortfarande vara alla till lags men gruppen börjar känna sig hemma med varandra och börjar vara mer engagerad i själva gruppen.
Rollsökningsfasen
Den här fasen är som det berättats om tidigare den mest krävande fasen, både genom att det är den fasen som är mest känslig eftersom i en rollsökning måste gruppens medlemmar få utlopp för känslor och konflikter. I den här fasen bildas ofta olika undergrupper och det är framförallt nu ledarens stora inflytande kommer in. I första fasen behöver ledaren framförallt bara se till att folk är trygga i att vara där och i praktiken se framemot att träffa gruppen igen. I den här fasen måste ledaren se till att ta vara uppmärksam mot alla eventuella konflikter och framförallt inte försöka kväva dem utan verkligen ta konflikten till ytan! En annan sak som ledaren verkligen måste förstå är att i den här fasen är det naturligt att ifrågasätta ledaren eftersom flera i gruppen har fullt upp med att försöka hitta vem och vad man är i gruppen. En annan fråga som medlemmarna i gruppen funderar över är hur deras kompetens ska användas och vilket inflytande kommer de ha.
Idyll
Idyllstadiet är nästa övergångsfas och är mellan rollsökningsfasen och öppenhetsfasen. Den här fasen brukar oftast kännas som en befrielse för medlemmarna i gruppen eftersom den tunga tiden i rollsökningsfasen är över och det är inte lika mycket konflikter. Medlemmarna börjar hitta sina roller och en gemensam identitet för gruppen byggs upp. Framförallt så handlar det om att konflikterna som var i rollsökningsfasen är utarbetade och gruppen är inte lika rädd för att visa konflikterna öppet. En gömd konflikt är som vi pratat om tidigare någonting som kan vara förgörande för gruppen. I det här läget är då gruppen i sådan fas att de inte räds för att vara sig själva och kan dessutom prata med varandra om saker som känns mindre bra.
Öppenhetsfasen
Det här är den "sista" och slutgiltiga fasen som grupper är i. I den här fasen funkar gruppen i det närmaste perfekt och medlemmarna i gruppen kan fokusera på att verkligen nå målet istället för att fokusera på varandra. Klimatet i gruppen är öppet, ofta kärvänligt och de problem som uppstår har som regel bättre förutsättningar att lösas. Medlemmarna i gruppen lägger större vikt på vad de andra tycker och tänker, till skillnad mot förr, inte bara på vad de tycker om en själv, utan även vad dom tycker om saker som man gör och beslut som ska tas. Hur stor öppenhet och närhet som är tillåten är väldigt varierande beroende på vilka grupper som det handlar om men även väldigt olika inom gruppen. Man har i den här fasen accepterat på allvar att alla människor är olika och man behöver inte alla falla inom samma ram, så länge alla är fokuserade på rätt mål. De flesta i gruppen är beredda att ta ett stort ansvar för att målet nås och framförallt att jobba sig till kompromisslösningar som alla i gruppen är beredd att acceptera. Som ledare i den här fasen behövs en mer demokratisk attityd. En ledare som har en striktare och mindre demokratisk stil kommer att ha det väldigt svårt att få med gruppen i sina beslut.
Avslutning
Sammanfattning
För att kunna skapa en bra grupp och få den att fungera så bra som möjligt är det viktigt att veta hur en grupp fungerar tillsammans och hur medlemmarna som regel resonerar. Enligt Will Schultz passerar en grupp 3 olika huvudsaker, tillhörafasen, rollsökningsfasen och öppenhetsfasen, som också har blivit en generell standard för gruppsykologi.
Det är även viktigt att veta vad en grupp är och hur den byggs upp. En grupp är en samling människor, fler än 2, som har ett intresse och ofta ett mål gemensamt. När det kommer till hur en grupp byggs upp så är det väldigt viktigt med en trygg miljö där medlemmarna inte är rädd för att misslyckas. Genom detta skapar man en bra gemenskap som gör att medlemmarna kan utvecklas hela vägen och nå ett högre mål. En "sämre" grupp, det vill säga har medlemmar med lägre högst nivå på sitt område, kan nå högre mål än en "bättre" grupp. Dock ska man inte blanda ihop en bättre grupp som i medlemmar med högre högstanivå med en bättre grupp, med medlemmar med en bättre samarbetsförmåga.
Tillhöra fasen går ut på att medlemmarna försöker ta reda på vad gruppen är för någonting, vilka medlemmar som finns i gruppen och ifall gruppen har samma mål som en själv. En stor del av gruppens fokus ligger på att ta reda på vilka individer som finns i gruppen, vilka som man kan tänkas komma bra överens med och även vilka som man inte kommer att kunna se som vänner. Det är dock viktigt som ledare i den här fasen att ha ett tydligt och strukturerat ledarskap så att gruppen inte behöver fokusera och känna misstro till ledarskapet.
Rollsökningsfasen handlar om att medlemmarna försöker hitta sin plats i gruppen och försöker grupper ihop sig med varandra. I den här fasen är det väldigt mycket konflikter och det är väldigt viktigt för ledaren att underlätta för konflikterna på ett sådant sätt att medlemmarna är trygga nog att behandla dem. Under den här fasen är siktet mer inställt på hitta sin egen roll och att sammanfoga gruppen. Under den här fasen är det är det också väldigt vanligt att ledaren ifrågasätts och den inofficiella ledaren träder fram i en mer öppen position.
Öppenhetsfasen är den sista fasen enligt Will och beskrivs som en fas där folk är trygga i sig själva och medlemmarna tänker på vad gruppen vill tycker men även vad individerna i gruppen vill. I det här stadiet är siktet inställt mot målet på ett annat sätt än under de andra faserna. Klimaten i den här fasen är som regel avslappnande och mer öppet, främst med tanke på att föregående fas kan ses som ett krig i gruppen.
Det är också viktigt att se till att det finns en naturlig harmoni i gruppen för att den ska kunna utvecklas mot målet på bästa möjliga sätt. Det är väldigt viktigt att medlemmarna förstår att det inte är ledarens ansvar att se till att det finns en god atmosfär och vilja att samarbeta i gruppen utan att det är medlemmarna i gruppen som bestämmer hur gruppen ska vara och hur gruppen ska nå målet på bästa sätt.
Efter att ha gjort efterforskningar över hur en grupp är och vad man bör tänka på tycker jag verkligen att det är för lite fokus på att bygga laganda och allt för mycket fokus på att se till att ha så bra medlemmar som möjligt.
I rapporten tog jag upp idrottens grupper som exempel men det finns överallt. Jag har haft förmånen att jobba på väldigt många ställen och de flesta har det varit någon form av grupparbete. Däremot har jag nog aldrig varit med om att man fått någon information om vad en grupp är, hur man jobbar i en grupp och hur man ska försöka få en grupp att jobba så bra som möjligt. Efter att ha skrivit den här rapporten hoppas jag att de som läser den får möjlighet att utveckla sin egen förmåga att arbeta i grupp och hur man ska göra för att få medlemmarna att nå ett mål som de inte tidigare trodde var möjligt.
Jag tycker även att rapporten har gett möjligheten att förstå lite hur man som ledare ska agera med olika grupper.
Referenser
Föreningen Stockholms läns Utvecklingspartnerskap för den Sociala ekonomin, FIRO-modellen[WWW] hämtad från <http://www.slup.se/default.asp?p_id=435&top_p_id=15> Hämtad 19 augusti 2010 13:20
Nyhaga, Michael, 2006, FIRO-modellen: Olika faser i gruppens liv, [www] hämtat från
<http://www.suntliv.nu/Amnen/Ledarskap-och-organisation/Fakta-om-ledarskap-och-organisation/FIRO-modellen-Olika-faser-i-gruppens-liv/> Publicerat 19 juli 2006, hämtad 19 augusti 2010 13:20
Matts, dahlkwist, 2004:Kommunikaton, femte upplagan. Stockholm: Liber AB
Liselotte Ohlsson, 2007:Pedagogisk ledarskap, tredje upplagan. Stockholm:Liber AB
UTVECKLINGSRESPONS:
- Större delen av tiden använder du dig av ett jämnt och bra språk, det är bara ibland som jag hittar meningar som inte riktigt sitter ihop ordentligt/ser ihop klippta ut.
- Du gör om det du läser till ditt eget och använder dig av relevanta begrepp.
- Ditt syfte och de flesta av dina frågeställningar besvaras. Ta dig dock en titt på om du verkligen besvarar alla dina frågeställningar på ett tydligt sätt, och även återknyter till den i sammanfattningen, om inte bör du åtgärda detta eller fundera på om du inte har för många frågeställningar.
- Jag saknar egna reflektioner under en egen rubrik i avslutningsdelen.
- Du har även lite annat småputts att åtgärda, se mina kommentarer i marginalen.
Om du rättar till och kompletterar det jag har nämnt kommer jag att kunna göra bedömningen att du uppnår betygskriterier för G med den här rapporten.
//Johanna