Insändningsuppgift 3
Beskriv en bra lärare eller instruktör som du har haft utifrån dess pedagogiska förmåga. Beskriv vad du anser är det bästa med deras utövning och hur det har hjälpt dig i ditt lärande.
Den lärare som jag kommer att tänka på när det kommer till pedagogisk förmåga var en kvinna vid namn Charlotta Edström, som utbildade oss i projektstyrning. Det som gjorde att jag tänker på henne var att hon verkligen fångade in alla i klassen, hon var engagerad och var "levande" i sin utlärning. Sen delade hon redan efter första dagen in oss i små grupper som alla fick varsitt projekt att styra. Som hjälp för att göra projektet fanns hon alltid tillgänglig för eventuella frågor samt att hon hade avstämningsmöte 2-3 ggr i veckan för att kolla hur det gick för oss, komma med småtips som inte vi såg. Hon visade även att för att genomföra ett projekt(vilket i praktiken även gäller i vad man än ska göra) så om man lägger extra mycket tid för att skapa en riktigt bra planering krävs det mindre tid till genomförandet. Precis som när det handlar om pedagogiskt ledarskap så med en ordentlig planering är man mer öppen för vad som händer för du har allting klart för dig hur det ska se ut. Boken skrev "En bra pedagog har en ordentlig planering. En bra pedagog följer aldrig sin planering."
Vad som gör att med en att det med en bra planering blir lättare att avvika från den är att vetskapen om exakt hur mycket tid över som finns till annat. Efter varje dag när du har en lättare utvärdering på vad som gjorts under dagen och hur det kunde göras annorlunda får du också direkt respons på kommande dagar, på ett indirekt sätt.
Beskriv kort hur du kan koppla Abraham Maslows behovstrappa till en pedagogisk situation. På vilket sätt kan du planera en kurs utifrån elevernas behov.
Maslow behovstrappa går ut på att varje människa har sina behov som måste uppfyllas för att känna sig trygg i en situation. En bra pedagogisk ledare har förmågan att motivera varje människa till fullo och för att kunna göra detta krävs det att varje människa känner sig bekväm i sin situation.
Vid planering av en kurs krävs det att förstå både elevens mål såväl som målet med kursen enligt kursplan. Under planeringen av en kurs kan maslows behovstrappa användas för att försöka få rätt pedagogik så alla elever kan uppnå det dem har för mål med sin kurs.
En mellansvensk kommun har drabbats av flertal skolbränder under det senaste året. Du blir anlitad för att instruera och träna skolornas bibliotekarier i utrymning och räddningsarbete. Det är tidsbrist och du får bara två dagar på dig för att genomföra kursen. Beskriv kort hur vill du lägga upp utbildningen? Vad behöver du tänka på för att nå just den här gruppen?
Eftersom det bara är en 2-dagars utbildning börjar jag självklart med att lägga upp en ordentlig planering. Utan att ha en noggrann planering kommer dagarna aldrig att nå ut till sin fulla potential och risken finns att dagarna går från succé till fiasko.
Jag skulle vilja lägga upp utbildningen genom att dels gå ifrån det stereotypiska som kanske många först tänker på när dem läser "bibliotekarier", den teoretiska inlärningen. Jag skulle börja med att satsa stenhårt på att engagera alla, börja med att sätta en hög ribba och verkligen ha roligt de här 2 dagarna. Med ett roligt lärande fångar du in deltagarna och om man dessutom får dem att känna sig delaktighet. Göra små gruppövningar.
Vad man bör tänka på med den här målgruppen är nog att faktiskt fånga in alla. Det är nog inga problem att få deltagarna känna motivationen, men att kunna nå ut på bästa möjliga sätt gäller för dem att känna delaktighet. Det skulle jag vilja göra genom att träna på det i praktiken. Att få dem att se hur viktigt det är att behålla lugnet i stressiga situationer.
Bibliotekarie känns för mig som en grupp där det är svårast att sätta en majoritetsutlärning. Jag tror definitivt inte att alla tar till teoretisk kunskap bäst, utan kan bara se till mig själv. Älskar att läsa böcker men tar bäst till mig kunskap genom att få se hur det funkar.
Beskriv kort vad du kan göra för att utveckla din egen pedagogiska förmåga.
När det kommer till min egen pedagogiska förmåga måste jag lära mig att inte gå så "hårt" fram. Jag är en människa som märks väldigt mycket, tar kommando direkt och verkligen visar att jag är här och det ska DU veta. Det är ett beteende som lika många kan störa sig på som älska men om man börjar med att ha en lite mer subtil inledning på "relationer" så blir folk inte lika skrämda och jag får chansen att visa även andra sidor.
Eftersom pedagogik handlar för mig om att vara en bra ledare och förmåga att lära är det viktigt att man får rätt "känsla" av och för klassen/kursdeltagarna. Och för mig handlar rätt känsla mycket om att vara delaktig utan att tappa det där avståndet som det ska vara mellan lärare/elever främst. En lärare skall inte vara ett med gänget främst för han eller hon kan ställas inför besvärliga situationer där ens omdöme kan bidra. Jag har tidigare skrivit om att jag anser att vem man är som människa och vad man gjort hittills ska påverka när det handlar om bestraffning istället för enbart gå efter vad som gjorts. I fallen där den metoden används är det viktigt att inte dem som anser sig bli hårdare straffad tror att det handlar om att "bestraffaren" ger hårdare/lättare straff bara för "bestraffaren" tycker bättre om personen.
Längd
2 – 3 A4-sidor
Sista inlämningsdag
Se läsanvisning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar