Leta i den här bloggen

onsdag 21 juli 2010

Insändningsuppgift 4


 

Utveckla din egen ledarfilosofi. Beskriv vilka värderingar du vill förmedla som ledare.

Det är alltid svårt att beskriva sin ledarfilosofi så jag valde att fråga folk som varit i kontakt med mig som ledare att beskriva mig. Jag har spelat world of warcraft (ett rollspel som spelas online med och mot andra människor) och varit ledare för allt mellan 5 till 40 personer och under tiden när jag var arbetsledare på McDonalds hade jag ansvar över väldigt många människor i stundtals stressiga situationer. De flesta beskriver mig som en blandning mellan demokratiska och auktoritära ledarskapsfilosofin. Jag försöker lyssna och ta det beslut som gynnar de flesta och före jag tar ett beslut gör jag, beroende på tiden som finns innan beslutet måste tas, en förfrågan om någon i gruppen har någonting att tilläga. Däremot så verkar det som att vissa anser att jag kan ha vissa problem att förändra ett redan taget beslut, något som jag till viss del håller med på. Men det tror jag handlar om en ovilja att gå in i någonting utan att veta exakt hur jag tänkt det.


 

Dom värderingar jag skulle vilja förmedla som ledare handlar om att man måste kunna ta människor och verkligen vilja lyssna på alla. Om inte alla känner sig lika delaktiga i gruppen sjunker prestationen och gruppen i sig kan skicka en irritation till den som inte presterar på max. En kedja är aldrig så stark som den svagaste länken.


 

Jag är även väldigt hockeyintresserad och mitt favoritlag är Skellefteå AIK. Vi (som supporter är man vi med ett lag) har gått till semifinal 2 år i rad och dom 4 år vi spelat i högsta serien i modern tid har vi gått till slutspel. Vi har tagit oss till framgångar genom att ha ett lag där alla kämpar för varandra, medan det lag som har gått sämst de senaste åren (efter generella förväntningarna på laget i kombination med föreningens utsatta mål för säsongen) är Linköping eller Frölunda. Dom har haft stjärnspelare på varje position, deras breddspelare skulle gått in som toppspelare i andra klubbar men inte nått framgångar för det. Med det här ville jag verkligen förtydliga att det bästa resultatet nås med den bästa gruppen, inte de med bästa kunskap inom ett område. Och det är ledarens uppgift att se till att gruppen smälts ihop på ett sätt att alla är villig att ge järnet för varrandra.


 

Vad är ditt främsta bidrag som ledare och hur vill du uppnå det.

Mitt främsta budskap som ledare är att jag har en skicklighet inom gruppsammansättning. Är duktig på motivera och sammansätta grupper. Tycker även att jag har en förmåga att kunna hitta "rätt man på rätt plats", eller det kanske är tack vare detta som "mina" grupper oftast har bra sammansättning och lyckas väldigt bra. Mitt sätt att uppnå god sammansättning är dels som jag skrev att sätta varje person på rätt plats men även att lyssna på vad gruppen vill. Som komplement till att sätta rätt person på rätt plats skulle jag vilja säga att det viktiga med det ligger i rätt man vid rätt plats i rätt tid. Med det menas
att det är ibland det bästa att sätta den med minst erfarenhet på en plats vid vissa tider. Det gör man då för att öka motivationen i gruppen men även för att undvika minskning av fokus som lätt kan hända när man får göra samma sak hela tiden.


 

måndag 19 juli 2010

Insändningsuppgift 3


 

Beskriv en bra lärare eller instruktör som du har haft utifrån dess pedagogiska förmåga. Beskriv vad du anser är det bästa med deras utövning och hur det har hjälpt dig i ditt lärande.


 

Den lärare som jag kommer att tänka på när det kommer till pedagogisk förmåga var en kvinna vid namn Charlotta Edström, som utbildade oss i projektstyrning. Det som gjorde att jag tänker på henne var att hon verkligen fångade in alla i klassen, hon var engagerad och var "levande" i sin utlärning. Sen delade hon redan efter första dagen in oss i små grupper som alla fick varsitt projekt att styra. Som hjälp för att göra projektet fanns hon alltid tillgänglig för eventuella frågor samt att hon hade avstämningsmöte 2-3 ggr i veckan för att kolla hur det gick för oss, komma med småtips som inte vi såg. Hon visade även att för att genomföra ett projekt(vilket i praktiken även gäller i vad man än ska göra) så om man lägger extra mycket tid för att skapa en riktigt bra planering krävs det mindre tid till genomförandet. Precis som när det handlar om pedagogiskt ledarskap så med en ordentlig planering är man mer öppen för vad som händer för du har allting klart för dig hur det ska se ut. Boken skrev "En bra pedagog har en ordentlig planering. En bra pedagog följer aldrig sin planering."


 

Vad som gör att med en att det med en bra planering blir lättare att avvika från den är att vetskapen om exakt hur mycket tid över som finns till annat. Efter varje dag när du har en lättare utvärdering på vad som gjorts under dagen och hur det kunde göras annorlunda får du också direkt respons på kommande dagar, på ett indirekt sätt.


 


 

Beskriv kort hur du kan koppla Abraham Maslows behovstrappa till en pedagogisk situation. På vilket sätt kan du planera en kurs utifrån elevernas behov.


 

Maslow behovstrappa går ut på att varje människa har sina behov som måste uppfyllas för att känna sig trygg i en situation. En bra pedagogisk ledare har förmågan att motivera varje människa till fullo och för att kunna göra detta krävs det att varje människa känner sig bekväm i sin situation.


 

Vid planering av en kurs krävs det att förstå både elevens mål såväl som målet med kursen enligt kursplan. Under planeringen av en kurs kan maslows behovstrappa användas för att försöka få rätt pedagogik så alla elever kan uppnå det dem har för mål med sin kurs.


 


 

En mellansvensk kommun har drabbats av flertal skolbränder under det senaste året. Du blir anlitad för att instruera och träna skolornas bibliotekarier i utrymning och räddningsarbete. Det är tidsbrist och du får bara två dagar på dig för att genomföra kursen. Beskriv kort hur vill du lägga upp utbildningen? Vad behöver du tänka på för att nå just den här gruppen?


 

Eftersom det bara är en 2-dagars utbildning börjar jag självklart med att lägga upp en ordentlig planering. Utan att ha en noggrann planering kommer dagarna aldrig att nå ut till sin fulla potential och risken finns att dagarna går från succé till fiasko.


 

Jag skulle vilja lägga upp utbildningen genom att dels gå ifrån det stereotypiska som kanske många först tänker på när dem läser "bibliotekarier", den teoretiska inlärningen. Jag skulle börja med att satsa stenhårt på att engagera alla, börja med att sätta en hög ribba och verkligen ha roligt de här 2 dagarna. Med ett roligt lärande fångar du in deltagarna och om man dessutom får dem att känna sig delaktighet. Göra små gruppövningar.


 

Vad man bör tänka på med den här målgruppen är nog att faktiskt fånga in alla. Det är nog inga problem att få deltagarna känna motivationen, men att kunna nå ut på bästa möjliga sätt gäller för dem att känna delaktighet. Det skulle jag vilja göra genom att träna på det i praktiken. Att få dem att se hur viktigt det är att behålla lugnet i stressiga situationer.


 

Bibliotekarie känns för mig som en grupp där det är svårast att sätta en majoritetsutlärning. Jag tror definitivt inte att alla tar till teoretisk kunskap bäst, utan kan bara se till mig själv. Älskar att läsa böcker men tar bäst till mig kunskap genom att få se hur det funkar.


 

Beskriv kort vad du kan göra för att utveckla din egen pedagogiska förmåga.


 

När det kommer till min egen pedagogiska förmåga måste jag lära mig att inte gå så "hårt" fram. Jag är en människa som märks väldigt mycket, tar kommando direkt och verkligen visar att jag är här och det ska DU veta. Det är ett beteende som lika många kan störa sig på som älska men om man börjar med att ha en lite mer subtil inledning på "relationer" så blir folk inte lika skrämda och jag får chansen att visa även andra sidor.


 

Eftersom pedagogik handlar för mig om att vara en bra ledare och förmåga att lära är det viktigt att man får rätt "känsla" av och för klassen/kursdeltagarna. Och för mig handlar rätt känsla mycket om att vara delaktig utan att tappa det där avståndet som det ska vara mellan lärare/elever främst. En lärare skall inte vara ett med gänget främst för han eller hon kan ställas inför besvärliga situationer där ens omdöme kan bidra. Jag har tidigare skrivit om att jag anser att vem man är som människa och vad man gjort hittills ska påverka när det handlar om bestraffning istället för enbart gå efter vad som gjorts. I fallen där den metoden används är det viktigt att inte dem som anser sig bli hårdare straffad tror att det handlar om att "bestraffaren" ger hårdare/lättare straff bara för "bestraffaren" tycker bättre om personen.


 


 

Längd

2 – 3 A4-sidor


 

Sista inlämningsdag

Se läsanvisning


 

måndag 5 juli 2010

Pedagogisk ledarksap. Vecka 1

Insändningsuppgift 1.


 

Min arbetsordning inför att göra en middag med mina vänner på lördag.


 

För att sätta ett mål med kvällen måste jag förstå vad dom som är tänkt ska få inbjudan till middagen har för förväntningar på kvällen. Vad som ska ätas, hur det ska ätas och om det ska vara någonting mer än en middag. Mitt mål med kvällen skulle vara att äta god mat till trevligt sällskap som kanske övergår till att se en film efteråt. Målet blir även att äta tacos.


 

Planering av kvällen skulle gå till genom att jag börjar med att undersöka vad gästerna vill ha, vad som ska göras och hur det ska göras. Vill dem se en film eller kanske spela ett sällskapspel efter maten? En annan sak som ska planeras är kostnaden för maten. I detta fall har jag för enkelhetens skull i skrivande valt att jag står för maten. Eftersom det är mina vänner vet jag även att en av dom är vegetarian och en annan är mjölkallergiker. Detta i åtanke funkar Tacos alldeles utmärkt med tanke på att folk kan undvika det dom är allergisk mot.


 

Kvällen är planerad att starta 19 och sätter därför igång med förarbetet vid 18. För att maten ska vara klar vid 19. När mina vänner börjar komma slår dom sig ner runt matbordet och börjar samtala om veckans händelser. Efter alla har blivit mätta och nöjda hjälps vi åt att plocka bort från bordet för att starta filmen så snart som möjligt.


 

Under bortplockningen av middagen pratar vi om någonting inte smakade som det skulle och säger även att det var synd att inte Mia kunde komma. Efter vi sett filmen samtalas det lite om vad den egentligen handlade om och ifall det var någon som inte förstod den.


 

Det som är intressantast för mig när det gäller planering är nog detaljplaneringen. Jag tycker om att ge mig in i detaljerna och få allting precis rätt. En liten sak kan få stora effekter på ett event. Allra helst ser jag dock mig själv som delaktig i hela planeringsarbetet.


 


 

Vilka egenskaper som komplimenterar mig bäst är väldigt svårt att svara på. Men det skulle nog vara någon som är lite lugnare, då jag är ganska impulsiv av mig. Är även rätt strategisk och organisatorisk. Dock så saknar jag lite på ordnings biten. Så en sådan egenskap skulle nog även komplimentera mig.


 

Formulera en önskan eller mål som du har enligt modellen SMART.

Jag har som mål att få arbeta som logistiker. Smart-modellen bygger på att målen ska vara Stimulerande, mätbara, accepterade, realistiska och tidsatta.


 

Att arbeta som logistiker är inte bara ett stimulerande jobb, det är även stimulerande att arbeta mot ett jobb man drömmer om att få. För att få mitt mål mätbart har jag lagt upp olika tidsplaner. Sommaren 2009 påbörjade jag en utbildning som produktionstekniker/logistiker och nu sommaren 2010 har jag genomgått halva utbildningen vilket gett mig en inblick i min framtida yrkesroll. Nästa sommar 2011 ska min utbildning vara avklarad och jag ska ha en anställning inom logistik.

Ge exempel på utvärderingar som du själv ombetts att fylla i och skriv en reflektion kring hur du har upplevt dem. Vad tror du om deras användbarhet och nytta?


 

Min högskoleutbildning består av många olika kurser där alla kurser har en specifik lärare. Efter varje kurs har vi dessutom haft en utvärdering där alla får en chans att reflektera över kursens innehåll och vad som kan förbättras. Man ges självklart även chansen att berätta vad som upplevdes som bäst med kursen.


 

Jag har tyvärr inget konkret exempel men generellt är jag väldigt mycket för utvärderingar. Med hjälp av en genomtänkt och genomarbetad utvärdering fås hjälp att ständigt förbättra både kursen och även lärarens sätt att tackla kursen. Efter min LIA(lärande i arbete) tid hade vi en muntlig utvärdering och även om det hjälper att samtala mycket om vad som varit bra och dåligt under en tid kommer sällan allting med på samma sätt som i skrift.


 

Vilka ledaregenskaper tror du kommer att vara viktiga och betydelsefulla i framtiden.


 

Jag tror att viljan att samtala och engagera sig i sina medarbetare kommer att spela en stor roll i framtidens ledare. Framtidens ledare kan inte vara fast i bagateller utan jag tror även förmågan att behandla varje situation unik. Dock blir det väldigt svårt att ingen ska känna sig sämre behandlad när man försöker se det till vem som gör vad istället för vad som gjordes. Framtidens ledare bör även uppmuntra den naturliga ledaren. Om en person trivs i ledarposition skall det uppmuntras, främst för att en person som trivs i sin situation gör han eller hon alltid bäst ifrån sig.